Wanneer naar een manueel therapeut?
Als je een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden.
De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.
Voorbeelden van klachten
h o o f d – en n e k p ij n, in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
n e k – en s c h o u d e r k l a c h t e n, al dan niet met uitstraling naar de armen
l a g e r u g k l a c h t e n, al dan niet met uitstraling naar de benen
h o g e r u g k l a c h t e n, in combinatie met rib- en borstpijn
d u i z e l i g h e i d, bij het bewegen van de nek
k a a k k l a c h t e n, al dan niet in combinatie met nekklachten
h e u p k l a c h t e n
Als je je herkent in één van deze klachten kun je zonder verwijzing een screening laten doen. Tijdens een vervolgonderzoek zal blijken of en hoe jouw specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak heb je dus duidelijkheid over de verdere behandeling.
Naar de manueel therapeut
Bewegingsvrijheid. Daarvoor ga je naar de manueel therapeut. Want als je bewegingsvrijheid verminderd is, kan manuele therapie de oplossing bieden.
Doordat de manueel therapeut je complete lichaam beoordeelt in plaats van slechts één onderdeel, kan hij een heldere analyse maken van wat er mankeert. De manueel therapeut beoordeelt alle gewrichten in samenhangen zoekt verbanden. De manueel therapeut kijkt dus verder dan je specifieke klacht. En is daarmee de analist van je lijf. Een manueel therapeut is een gespecialiseerd fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een aanvullende opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd.
De manueel therapeut heeft zich gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van patiënten met pijn- en/of bewegingsklachten en in het bijzonder klachten van de wervelkolom.
U kunt met, maar ook zonder een verwijzing van uw arts een afspraak maken bij uw manueel therapeut.
Wist u dat mensen die zich direct na het ontstaan van een klacht melden bij de manueel therapeut, minder lang en minder hevige klachten hebben?Blijf niet te lang met klachten rondlopen! Als de klachten niet verminderen of overgaan, neem dan contact op metuw manueel therapeut.
Hoe gaat de manueel therapeut te werk?
De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: u hebt minder pijn en merkt dat u soepeler kunt bewegen. De manueel therapeut bekijkt de samenhang tussen alle gewrichten, hij zoekt verbanden en kijkt verder dan alleen de nekpijn. Hij beoordeelt welke behandeling voor u persoonlijk het beste is. Als het nodig is, werkt de manueel therapeut samen met een huisarts of medisch specialist.
Hieronder leest u hoe de manueel therapeut te werk gaat.
Screening
Soms is het beter om u door een arts te laten behandelen. De manueel therapeut kijkt daarom tijdens de screening of er misschien een andere of ernstigere oorzaak kan zijn voor uw klachten. In dat geval adviseert hij u contact op te nemen met uw huisarts of andere zorgverlener.
Intake
Tijdens de eerste afspraak vraagt de manueel therapeut naar uw klachten; hoe zijn ze ontstaan en wanneer hebt u er veel en wanneer hebt u er weinig last van? Hij kijkt naar uw houding, hoe u beweegt en onderzoekt uw gewrichten en spieren. Soms laat hij u een paar oefeningen doen zoals omkijken, iets pakken van een hoogte of opstaan vanuit liggende positie.
Zo kan de manueel therapeut beslissen of manuele therapie kan helpen bij uw klachten. Is dat het geval, dan bespreekt de manueel therapeut met u de aanpak voor de verdere behandeling en wat u kunt verwachten in aantal behandelingen en de duur waarbinnen uw klachten minder moeten worden. Zo hebt u meteen na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg.
Behandeling
Mensen die bij een manueel therapeut zijn geweest, voelen vaak direct een verandering: de pijn is minder of u beweegt beter. Dit komt omdat de manueel therapeut specifieke technieken toepast om de gewrichten beter te laten functioneren en om uw houding en bewegingen te verbeteren. Bijvoorbeeld door mobilisatie of manipulatie en met oefeningen om uw houding, kracht, stabiliteit of coördinatie te trainen.
Hij kijkt altijd goed wat het beste bij u past. Voor een aantal handelingen vraagt hij uw toestemming. Soms vraagt hij u om een handtekening te zetten zodat hij zeker weet dat u het ermee eens bent.